2014 – 2015 Eticaret Hacmi


0

Artık hepimizin elinin altında bir akıllı telefon, her evden birden fazla laptop vb. internete girebileğiniz ipad, tablet bilgisayarlar kısaca artık çok kolay bir şekilde internete girebilmek mümkün.

Çok iyi hatırlıyorum ilk internetin Türkiye’ye geldiği dönemlerde istanbulda 2 bilgisayarlı internet cafe zamanında kimsenin aklına eticaret’in bu denli büyüyeceği gelmemiştir. O dönemlerde internetin içinde olan benim bile gelmemişti.

İşte Elektronik ticaretin 2007 yılından son süratle ivme kazanmasının ardından, internet e ivmeyle birlikte birde güven sorunu yerleşiverdi. Bunun da nedeni sanal sektörde güvenlik açıkları sayesinde yapılan usulsüzlükle ilk sırada yer alıyordu.

Örneğin sizin kişisel bilgilerinizden tutunda kredi kartı bilgilerinize kadar hacker adı verilen veya lamer diye tabir edilen kişilerce bilgileriniz kötü amaçlı kullanıldı. Ve televizyonlarda bile bu noktada çokca haberin yapılması gelişen eticaret ile birlikte güvensiz bir alışveriş mantealitesini yerleştirdi.

Ardından elektonik ticaret olarak bazı yatırımcı siteler tarafından insanlar tarafındaki bu tabu nasıl kırılır, veya nasıl kırılmalının cevabı aranarak internet alışverişi için güven unsurları ön plana çıkarıldı.

Güven vurgulandıkça 2005 yılında başlayan veya temelleri atılan eticaret o dönemde toplan ciro 1 milyar tl ye 2010 yılına geçildiğinde tam 5 yılda 10 katı olan 10 milyar tl gibi uçarı bir rakama ulaştı. Bu dönemle birlikte 2010 yılında Türkiye’nin büyük firmaları bizlerde eticaret sektöründe pastamızı almalıyız düşüncesi ile kendi bünyelerinde oluşturdukları ekiple eticaret sektörüne hızlıca giriş yaptılar.

2013 yılına kadar 2011 yılında eticaret 23 milyar tl 2012 yılında 31 milyar tl tl satış hacmiyle uzmanlarca öngörülen büyümeyi artarak sağladı. 2013 yılında ise 40 milyar tl gibi öngörülen eticaret satış hacmi 2014 ise 50 milyar olarak beklenmektedir.

Çünkü artık güven oturmuştur. online eticaret olarak bir çok site kurulmuş, birçok blog sitesi eticaretin ne kadar güvenli bir yer olduğuna dair tanıtım çalışmaları yürütülmüştür. Ve bugün e bakıldığında 2005 ile başlayan serüven 2014 yılında eticaret olarak taşların yavaş yavaş oturduğu görülüyor.

Artık kullanıcılar güven unsurunu göz ardı ederek eticaret sitelerinin kampanya dönemlerini takip ederek uygun fiyata kaliteli ürünler almak, hemde eşantiyon diye tabir ettiğimiz promosyon ürün hediyesi almayı hedeflemektedir.

Yine yapılan istatistiklerde erkeklerin elektronik malzeme aradıklar, bayanların ise giyim ve kozmatik sitelerini aramalarda eticaret olarak aradıkları ön plana çıkıyor.

Yine son dönemde cilt bakımı bayan ağırlıklı aramalar içinde yer aldığı için arama trafiği yüksek ürünler içerisinde. Başka bir arama trafiğinin yüksek olduğu ürün ise nikah şekeri bu da düğün sezonlarında artış sağlamakta.

Şimdi sizlere 2015 yılında beklenen eticaret hacmi tahminimizi söyleyelim. 2015 yılı eticaret hacmi 65 milyar tl olarak öngörmekteyiz.  Bu öngörümüzü de daha önceki yıllarda her 5 kişiden 1′inin internetten alışveriş yaptığı gerçeğini bu yılda her 5 kişiden 2 ile 3 kişi oranında internetten alışveriş yapacağı varsayımıyla söylemekteyim.

Hala eksikleri olan günümüz Türkiyesindeki eticaret sektörü gelişmeye devam etmektedir. 2015 yılıyla başlayan bu yükselişin gidişatına göre 2016 eticaret hacmi ile 2018 online eticaret hacmi ivmesine bakıldığında 3 haneli satış hacmi yakalanacağı görülmekte.

Şimdi sizlere eticaret derneğinin inografik tablosunu sunalım.

 

etid-infografik-eticaret-buyume-hacmi


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Başarısız Başarısız
0
Başarısız
Eğlence Eğlence
0
Eğlence
İnekce İnekce
0
İnekce
Aşk Aşk
0
Aşk
Komik Komik
0
Komik
Aman Allah'ım Aman Allah'ım
0
Aman Allah'ım
Kazanç Kazanç
0
Kazanç
admin

0 Comments