Kanser’e Nasıl Yakalanır ve Belirtileri Nelerdir ?


1
1 point

Kanser’e Nasıl Yakalanır ve Belirtileri Nelerdir ?

Şimdiye kadar olan yazılarımızda hep günlük sanal konular üzerinde durmuş olabiliriz.

Bu yazımızda ise günümüzün hastalığı ve korkulur rüyası haline gelen kanser hastalığına nasıl yakalanılır ? kanser’in belirtileri nelerdir ? Acaba ben kanser miyim ? Kanser yapan koşullar ? hangi durumlarda kanser olduğunuz anlaşılır gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Tabi biz bir doktor değiliz aşağıda yazacağımız şeyler internet ortamında derlenmiş bilgilerdir.

Ve yazdığımız belirtilerin bir kaçı veya daha fazlasının sizde olması sizin kanser olduğunuz anlamına kesinlikle gelmez. En iyi sonucu yine tıp doktorları ve hekimler bilmektedir. Ama şüphelendiğiniz durumlar var ise doktorunuza başvurmanızda gecikmemeniz için bizden bir parça da olsa katkı niteliğinde algılayın lütfen. Ve eğer yazımızı beğenirseniz arkadaşlarınızla paylaşmaktan çekinmeyin. Çünkü kanser bazen öyle bir sinsi hastalıktır ki fark edemeyiz bile.

Birden kendini ortaya çıkarmış ve geri dönüşü olmayan vucudumuza hasarlar verir ve kurtulunamaz hal zuhur eder bedenimizde.kanser-belirtileri-nelerdir-kanser-nasil-olusur

Şimdi sizlere kansere nasıl yakalanır hakkında bilgi verelim ve hemen ardından kanser belirtileri nelerdir diye maddeler halinde bir kaç belirti yazalım.

 

Kanser Hastalığına Nasıl Yakalanılır ?

ilk olarak kanserin yaklaşık %85 i çevresel dış faktörler tarafından gelmektedir ve bu durum önlenebilmektedir. Fakat birde kalıtım yoluyla gelme imkanı vardır ki bu durum çevresel yöntemle gelen kansere oranla daha az görülmektedir.

Uv ve X ışınları gibi etkiler ile ilaç kimyasallar ile birlikte alınan etkiyle normal hücre mutasyona uğrayarak kanser e yakalanma oranı yükselir çünkü asıl hücre yapısını yitirmiş başka bir yapıya bürünmüştür.

Kanser bulunduğu yerde böbrek, karaciğer vs. hemen kendini belli etmez. Uygun koşullar sağlandığında vucut direnci düştüğünde atağa geçer ve bütün vucudu sarar. Aşağıda başlık halinde yazdığımız kimyasal maddeler kanseri tetikleyen koşulları sağlamaktadır.

 

Kimyasal Karserojen Maddeler:

  • Hidrokarbonlar: baca temizleyicileri, boya endüstrisinde kullanılan maddeler
  • Aflatoksin ( küf mantarı tarafından sentezlenir)
  • Nikel, krom
  • Sigara (nikotin, tar)
  • Yiyecek katkıları
  • Birçok ilaçlar
  • Parfümlerde kullanılan bazı kimyasallar

işte yukarıda belirtilen bütün fiziksel faktörlerin, kanserojen kimyasal maddelerin veya onkojenik (kansere neden olan) virüslerin konak hücre genomu ile etkileşimleri sonucu hücreler değişmekte ve farklı antijenite kazanmaktadır. Tümör hücrelerinde yeni yeni antijenler oluşmakta ve normal antijenlerin kaybına veya değişikliğine neden olabilmektedir. Bu yüzden aşağıdaki kanser belirtilerini hissettiğinizde hemen doktorunuza başvurmayı unutmayınız.

 

Kanser Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

  • Mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybı yaşanması belirtisi olabilir.
  • Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
  • Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.
  • Ağrı: Kemik veya testis  tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.
  • Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.
  • Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
  • Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.
  • Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir.İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
  • Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
  • Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.

Değerli okuyucularımız kanser nasıl oluşur, kanseri oluşturan faktörler nelerdir ? kanser oluşma koşulları, ardından kimyasal kanserojen maddeler nelerdir vev son olarak kanser belirtileri neler olduğunu da açıklayarak umarız sizlere katkı sağlamışıszdır.

Sizlerde hasta olmadan sağlığın kıymetini bilenlerden olmanız temennisi ile.

En Çok Aranan İlgili Terimler:

  • kanser nasıl olunur
  • nasil kanser olunur
  • kansere nasıl yakalanılır
  • kansere nasil yakalanir

Like it? Share with your friends!

1
1 point

What's Your Reaction?

Nefret Nefret
0
Nefret
Şaşkın Şaşkın
0
Şaşkın
Başarısız Başarısız
0
Başarısız
Eğlence Eğlence
0
Eğlence
İnekce İnekce
0
İnekce
Aşk Aşk
0
Aşk
Komik Komik
0
Komik
Aman Allah'ım Aman Allah'ım
0
Aman Allah'ım
Kazanç Kazanç
0
Kazanç
admin

One Comment